Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ... ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !!!

Νέα NAVTEX: Η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος CESME στη Θάσο και τη Σαμοθράκη
Στα παράλια της Θράκης και στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θάσου και της Σαμοθράκης στέλνει η Άγκυρα το ερευνητικό σκάφος CESME με νέα NAVTEX που εξέδωσε πριν λίγες ώρες, την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα παραμένει ψηλά και η Τουρκία βρίσκεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την Ευρώπη.
Με την NAVTEX 298/17 που εξέδωσε η Τουρκία ανακοινώνει ότι το Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ της 13-17 Μαρτίου στην θαλάσσια περιοχή των διεθνών υδάτων που εκτείνεται μεταξύ της Θάσου- Θράκης- Σαμοθράκης, μόλις έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για επιστημονικές έρευνες δεν απαιτείται άδεια από το παράκτιο κράτος ,όμως η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εκδίδοντας NAVTEX για την περιοχή αυτή που είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης εντός της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία εχει εκδώσει επανειλημμένα NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών του Cesme στο κέντρο του Αιγαίου και στο Βόρειο Αιγαίο πολύ κοντά στο όριο των 6 ν.μ. από τις ακτές. Συγχρόνως η Άγκυρα εχει βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Piri Reis το οποίο κατευθύνεται προς την Μεσόγειο και σύμφωνα με την NAVTEX που εχει εκδώσει η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα , αναφορά που εκτιμάται ότι αφορά σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία μετα από τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του υπουργού Άμυνας, συντηρεί την ένταση, την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και μεθαύριο θα εχει την πρώτη συνάντηση του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τιλλερσον, στον οποίο θα θέσει και τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.